Svenske fastelavnsboller

Skrevet af - i Opskrifter
  • Skriftstørrelse: Størrere Mindre
  • Visninger: 231

Fastelavn er ved at være oppe over os og vi kan næsten allerede høre de kære børn synge ”boller op, boller ned” til langt ud på aften. Hertil følger udklædning, tøndeslagning og ikke mindst fastelavnsboller. Sidste år gav vi jer disse opskrifter. I år vil vi give jer en svensk og meget trendy version: semlor. 

 

Oprindeligt spiste man kun den svenske fastelavnsbolle dagen før, man begyndte den 40 dages lange faste, men i dag er vi heldige og kan spise dem i en længere periode. Tilbage i tiden serverede man de skønne boller i en skål med varm mælk og spiste dem derfra, men i dag er vi mere ”hard core” og spiser dem rå. Mums!

 

semlor b-lunch catering københavn

 

Semlor er en almindelig, blød og stor bolle, der er udhulet og fyldt med marcipan og flødeskum. Det lyder meget godt, ikk?

Her får I vores version:

8 stk.:

  • 2 dl mælk
  • 25 gram gær
  • 60 gram smeltet smør
  • 2 æg (1,5 til dejen og 0,5 til pensling)
  • 40 gram sukker
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 75 gram grahamsmel
  • 1 tsk. salt
  • ca. 450 gram hvedemel

 

  • 2,5 dl fløde (man kan sagtens piske mere, det tager de ikke skade af!)
  • 1,5 tsk. vaniljesukker
  • 4 spsk. mælk
  • 20 gram finthakket mørk chokolade
  • 150 gram marcipan
  • 50 gram hakkede mandler
  • Flormelis til afpyntning

 

  1. Lav en bolledej ved at lune mælken og røre gæret ud heri. Tilsæt 1,5 æg, sukker, kardemomme, vaniljesukker, grahamsmel og salt, og rør herefter smeltet smør i.
  2. Ælt dejen godt og tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen er smidig.
  3. Lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse (ca. 45 minutter)
  4. Slå dejen let sammen og form 8 lige store boller, som skal hæve til dobbelt størrelse (ca. 45 minutter) under et viskestykke. Pensl dem med 0,5 æg og bag dem i ca. 10 minutter på 200 grader varmluft. Lad bollerne køle helt af.
  5. Skær det øverste af bollerne af og udhul dem forsigtigt. Smuldr halvdelen af fyldet i en skål og ælt/pisk det sammen med 2 spsk. fløde, 4 spsk. mælk, chokolade og marcipan. Rør til sidst de hakkede mandler i.
  6. Pisk fløden til skum med vaniljesukker.
  7. Fordel først marcipanfyldet i bollerne og sprøjt derefter flødeskum langs kanten og evt. i fordybningen alt efter smag.
  8. Sæt toppen tilbage på bollen og flødeskummet, og pynt med sigtet flormelis.

 

https://visitsweden.dk/semlor/

0
B-Lunch har endnu ikke angivet en biografi

Arkiv

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.