Seneste indlæg

Skrevet af - i Opskrifter
Valentine's kage

Huskede I at deltage i vores Valentine’s konkurrence om en middag for to?

Du har stadig mulighed for at forkæle en omkring dig eller dig selv.

 

Vi har lavet en fin opskrift på en yndig og intens kærlighedskage. Den er nem at lave, men kræver måske lidt tid, da den skal laves af et par omgange. Frygt ikke, den er det hele værd!

 

Kagen tager udgangspunkt i søde jordbær dyppet i chokolade, så det er oplagt at servere den til et glas champagne. Eller kaffe. Den kan det hele.

 

Kagen består af et sprødt, mørkt lag mørdej, en intens chokolade kage med et lag af saltet praline og toppet med en jordbær ganache. 

 

frokostordning københavn valentines kage

 

Mørdejsbund

  • 145 gram mel
  • 10 gram kakao
  • 75 gram koldt smør
  • 50 gram sukker
  • ½ æg
  • lidt salt

 

Chokoladekage

  • 120 gram mørk chokolade
  • 75 gram smør
  • 100 gram sukker
  • 80 gram brun farin
  • 2,5 æg
  • 150 gram mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 nip salt

 

Praline

  • 100 gram sukker
  • 120 gram valnødder – hasselnødder havde også været godt!
  • 100 gram mælkechokolade
  • 1 godt drys salt

 

Jordbær ganache

  • 200 gram optøede jordbær
  • 120 gram fløde
  • 30 gram glukosesirup
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 200 gram hvid chokolade

 

Pynt

  • flormelis, guldstøv eller frysetørret jordbær-støv og et udklippet papirshjerte

Lav først mørdejen og chokoladekagen

  1. Bland mel, kakao, sukker og salt godt og smuldr det kolde smør i.
  2. Saml dejen med ægget og lad det hvile på køl. I mens forberedes chokoladekagen.
  3. Smelt smør og chokolade sammen over vandbad.
  4. Pisk æg, sukker og brun farin luftigt og vend mel, salt og bagepulver i.
  5. Vend chokoladeblandingen i dejen.
  6. Rul mørdejen ud og læg den i bunden af formen/kageringen. Bag overskydende dej til småkager evt.
  7. Kom chokoladedejen ovenpå og bag i 30-45 minutter på 180 grader varmluft.
  8. Lad kagen køle helt af – gerne natten over i køleskabet

 

Praline

  1. Smelt sukkeret til karamel ved lav varme i en gryde.
  2. Tag gryden af varmen og rør de hakkede valnøddekerner i – lad det køle helt af på en plade med bagepapir.
  3. Hak de karamelliserede nødder helt fint i en food processor.
  4. Smelt mælkechokoladen over vandbad, rør nødderne i og drys med salt.
  5. Kagen skæres over ca. 1/3 del fra toppen og pralinéen fordeles mellem bundene.

 

Jordbær-ganache 

  1. Giv jordbær et godt opkog og sigt klumperne fra.
  2. Smelt den hvide chokolade over vandbad.
  3. Bring fløde, vaniljesukker, jordbærsaft og glukosesirup i kog og hæld det langsomt over den smeltede chokolade underomrøring. Rør til ganachen er helt homogen.
  4. Hæld ganachen over kagen (evt. foret med kageplast) og sæt den på køl.
Visninger: 24
0

Skrevet af - i Opskrifter
Månedens råvare #19

Vi er hoppet ind i det nye år og er endelig forbi al juleræset i december. Hvis man må have lov at sige det sådan. Vi må gerne, for vi har haft rigtigt travlt med at lave julemad siden november. Hvis du ikke har haft travlt, men stadig er glad for at komme på den anden side af julen, er det også helt okay. Og omvendt; hvis du allerede glæder dig til næste jul, så be our guest!

 

Januar startede med et brag og forhåbentligt har nydt god mad nytårsaften. 

Denne måned byder på andet end mørke eftermiddage og slankekure. Vi er faktisk blevet så Rasmus Modsat, at vi tager en ”sund” råvare og tryller den ”usund” – hvis man kan bruge de termer. En diskussion vi ikke går ind i nu.

 

Hvidkål er januar måneds råvare og den er lækker i alle versioner: rå og fintsnittet, lyn stegt i smør eller i en sønderjysk, vredet slags, som I kan få opskriften på i dag.

 

Som udgangspunkt er hvidkålen møg-rig på kostfibre og indeholder ingen fedt. Desuden er finder man både A-, B- og C-vitaminer og flere vigtige mineraler som eksempelvis kalcium og jern i den sprøde spise. 

 

Derudover holder det sig længe på kål og er en gammel grøntsag, der i dag høstes over hele verden. 

 

Men nu giver vi stafetten videre til det sønderjyske…

 

Sønderjysk, vredet hvidkål – how to make non fat products very fat #mums

  • 1 helt hvidkål
  • 0,5 liter piskefløde (bedst med økologisk)
  • en god klat smør (eller to)
  • muskatnødder, salt og peber

 

  1. Skær hvidkålen i mindre stykker og kog det godt mørt.
  2. Vrid den kogte hvidkål helt for vand gennem et rent viskestykke og kør det gennem en kødhakker eller lignende.
  3. Kom den vredne kål i en gryde med smør, tilsæt piskefløde og varm den langsomt op
  4. Smag til med masser af friskrevet muskat, sort peber og salt – muligvis mere smør eller fløde.

 

Hvidkålen spises til alt: steg, frikadeller, and, medister og hvad end hjertet begærer. 

Desuden kan det fryses ned og derefter blot varmes langsomt op i en gryde.

 

I vil ikke fortryde disse mængder af fløde!

 

Vi fik lidt inspiration fra Aarstiderne

Visninger: 69
0

Skrevet af - i Opskrifter
Risalamande

Uha, det kommer tæt på nu. Juleaften er lige om hjørnet og derfor bliver dette årets sidste juleopskrift. 

 

Den er klassisk, den er god og den smager helt fantastisk. Vi ved, at mange sværger til deres egen opskrift, men vi synes ikke, at de få, der måske er på dybt vand, skal snydes. 

 

Her er vores bedste bud på ris à la mande: 

  • 150 gram Arborio ris (risotto-ris)
  • ½ cm vand i gryden
  • 1 liter sødmælk
  • 1 vaniljestang
  • sukker
  • 2,5 dl piskefløde
  • hakkede mandler uden skal

  1. Kog ris op med vandet til, det næsten er væk, og tilsæt derefter mælken.
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både stang og korn i grøden.
  3. Kog grøden under omrøring i ca. 1 time – den må ikke brænde på!
  4. Kom grøden i et fad, drys godt med sukker og kom film helt ned på grøden, så der ikke dannes kondens, hvorefter den sættes på køl natten over.
  5. Vaniljestangen fjernes og grøden piskes forsigtigt op.
  6. Pisk fløden til skum og vend det samt mandler i grøden.

 

Husk at lade én hel mandel være tilbage – og glem nu ikke mandelgaven! 

Servér med lun kirsebærsauce.

Hvor mange portioner, denne opskrift rækker til, er relativt. Nogle ville sige 4 styk, andre ville kunne spise det hele selv. Muligvis med mavepine efterfølgende, men det er en mindre detalje.

 

Vi ønsker jer en skøn og glædelig jul!

 

Skal du lige nå at se vores andre juleopskrifter? 

Klik på dem her: rugbrød, gravad laks, æbleskiver og rødkål

Visninger: 112
0

Skrevet af - i Opskrifter
Klassisk rødkål

Vi er nu endeligt nået godt og grundigt ind i december, og vi kan skrue lidt ekstra op for humøret. Indtil videre har I fået opskrifter på rugbrød, gravad laks og æbleskiver. Denne gang tager vi hul på det varme julebord og I får i dag vores opskrift på klassisk rødkål. 

 

Den er uundgåelig i december og den smager godt til både julefrokost og -middag.

 

Her kommer vores klassiske version:

  • 1 rødkål
  • ½ liter eddike
  • ½ kg sukker
  • en smule salt

  1. Rødkålen snittes i strimles og koges med eddike, sukker og salt til det er mørt – ca. 30 minutter.
  2. Opbevares efterfølgende i glas sammen med sin lage på køl.

 

Der skal ikke tilsættes vand, da konserveringen så ikke vil ske.

Husk, at rødkålen falder og der derfor ikke bør tilsættes mere væske end angivet. Synes du alligevel, den bliver for ”tør”, kan der tilsættes en smule mere eddike. 

 

Denne version er klassisk og simpel, som vi selv er vilde med den, men ønsker du en mere julet og speciel version, kan du tilføje appelsinskaller, kanelstænger eller hele stjerne anis. Eksempelvis. Kun fantasien sætter grænser her! 

 

Er du til det mere friske, kan du lave en julesalat af snittet rødkål, valnødder og appelsin. Det er også lækkert!

Visninger: 98
0

Skrevet af - i Opskrifter

Vi håber, at de af jer, der besøgte vores julemarked i  lørdags, nød godt af vores hjemmebagte æbleskiver. Vi har nemlig tilsat generationer af kærlighed i dem – det er mormors opskrift!

Hvor hun har fået den fra, tør vi ikke gætte på, men vi er svært glade for den.

 

Missede du julemarkedet eller har du simpelthen bare lyst til at servere disse lækre æbleskiver for dine kære, så får du opskriften lige her, som den tredje i rækken af juleopskrifter vi kører frem til juleferien. 

 

Der er til ca. 24 stk. og de kan fint klare en tur i fryseren, hvis du mod alle odds kan holde fingrene fra dem så længe!

 

  • 200 gram mel
  • 2 spsk. sukker
  • 1 nip salt
  • ½ tsk. kardemomme
  • 3,2 dl sødmælk
  • 20 gram gær
  • 2 æg (deles i blommer og hvider)
  • 35 gram smør

  1. Lun mælken og rør mælken ud heri
  2. Rør mel, sukker, salt og kardemomme i mælken sammen med æggeblommerne
  3. Smelt smør og vend det i dejen
  4. Pisk æggehvider helt stive og vend ligeledes dem i dejen
  5. Lad dejen hæve i mindst 30 minutter
  6. Steg æbleskiverne i rigeligt smør på en æbleskivepande og vend dem, så de bliver flotte runde, ad flere omgange med strikke-/spisepinde.

 

Nyd dem lune – gerne nybagte – med syltetøj og flormelis. Så er det altså ved at være jul!

Hjerteligt velkommen til december.

 

Husk, at vi også sidste år lagde lidt opskrifter ud omkring jul. I får bl.a. julesovsen lige her, marcipanher her eller et skriv omkring risengrød her!

Visninger: 132
0

Skrevet af - i Opskrifter

I sidste uge fik I rugbrødet, som er perfekt til julebordet. Men det kan jo ikke stå alene.

Som sagt starter vi lidt blødt ud – vi har jo trods alt ikke ramt december helt endnu.

Denne uge får I opskriften på vores gravad laks.

 

Laksen smager selvfølgelig godt hele året rundt, men egner sig til julefrokosternes mange ”forretsserveringer”, da det er en lettere spise modsat den fede (og lækre!) julemad.

Vi serverer den selv for mange glade mennesker gennem december måned.

 

Prøv den af – I vil ikke fortryde det!

 

  • 1 side laks – man kan sagtens lave mindre, dosér da bare resten!
  • Godt med salt
  • Friskkværnethvidt peber
  • Stødt fennikel eller fennikelpulver
  • ½ - 1 pakke brun farin
  • Tørrede dildspidser

  1. Drys kødsiden af laksen med rigeligt salt og lad den hvile et par timer på køl.
  2. Drys med rigeligt hvidt peber og fennikel så det ligger i et tyndt og jævnt lag.
  3. Fordel et godt lag brun farin over hele lakse siden og drys et jævnt lag dild på.
  4. Læg husholdningsfilm på vend laksen om, så skindlaget er øverst og dæk med film.
  5. Læg laksen i pres (læg et fad/skål med noget tyngde ovenpå) på køl og lad den trække i 5 dage, før den skæres i tynde skiver og serveres.

 

På denne måde tilbereder man laksen, så den ikke længere er rå, men bliver dejligt mør og fyldt med smag. 

Servér laksen med en klassisk rævesauce af lige dele brun farin og stærk sennep tilsat frisk dild. Der er ikke et øje tørt! 

Visninger: 138
0

Skrevet af - i Opskrifter
Rugbrød

Nu nærmer julen sig. Vi kommer ikke uden om det. Vi glæder os faktisk! 

 

Hver mandag starter vi ugen ud med en af vores mange juleopskrifter. Vi starter dog blødt med opskriften på vores hjemmelavede rugbrød. Det er helt perfekt til de mange frokostborde, vi skal mæske os igennem den kommende måned.

 

Lad jer endelig ikke skræmme af den ”lange” procedure. Det er nemme trin og rugbrødet er det hele værd! 

Rugbrødet er perfekt til både lun leverpostej, stegte sild, æg og rejer og hvad end julebordet bringer!

Kernerugbrød med surdej 2-3 styks:

 

Surdej:

  • 0,5 pakke gær
  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl vand
  • 100 gram rugmel
  • 100 gram hvedemel
  • 0,5 tsk. salt

 

  1. dag:
  • 1 liter vand
  • 1 gang surdej
  • 2 spsk. salt
  • 500 gram groft rugmel
  • 400 gram hvedemel
  • 100 gram skårne rugkerner

 

  1. dag:
  • 2,5 dl mørk hvidtøl
  • 200 gram hvedekerner
  • 150 gram rugkerner
  • 50 gram havregryn
  • 100 gram hørfrø
  • 75 gram solsikkekerner
  • 75 gram græskarkerner
  • olie til pensling

 

Surdej

    1. Surdejen røres sammen af alle ingredienser undtagen saltet, som drysses over dejen.
    2. Dæk skålen med film og lad den stå ved køkkentemperatur i to døgn. Dejen skal hæve let og vise bobler.

Dag 1:

    1. Hæld lunkent vand i en skål og tilsæt surdej og de øvrige ingredienser.
    2. Rør dejen godt sammen.
    3. Lad dejen hæve et døgn tildækket på køkkenbordet.

Dag 2:

    1. Tilsæt hvidtøl, frø og kerner og rør dejen godt sammen.
    2. Tag 1 gang surdej fra (holdbarhed: 2-3 uger på køl)
    3. Fordel rugbrødsdejen i smurte forme og pensl oversiden med olie.
    4. Lad hæve i 5-6 timer (eller natten over) og bag i ca. 1 time.
Visninger: 193
0

Skrevet af - i Opskrifter

Vi har fået et lille hint om, at I var lidt vilde med vores kokostoppe sidste onsdag… 

Vi forstår det godt, for de smager fantastisk godt og vi glædede os til at servere dem for jer fra det sekund, køkkenet begyndte at dufte under bagningen.

 

Det allerbedste? De er nemme at lave og kræver ikke det store arrangement.

De er perfekte til gæster, som en let dessert eller når man bare vil forsøde sin eftermiddag. Der er altid en undskyldning for at snige en kokostop indendørs, så vær gerne kreative!

 

Opskriften er tyv-stjålet fra Karolines Køkken og I kan få den her.

Den rækker til 25 store kokostoppe i den størrelse, vi serverede for jer, og består kun af smør, kokosmel, sukker, vanilje og æggehvider – samt mørk chokolade til bunden, ej at forglemme.

 

Når nu opskriften er så simpel, opfordrer vi til at vælge de gode råvarer. Så bliver smagen lige en tand bedre. Og husk at tilsæt masser af kærlighed.

 

God fornøjelse!

Visninger: 194
0

Skrevet af - i Opskrifter

Hvem elsker ikke en god, tyk mayonnaise? Vi kan i hvert fald ikke komme på nogen. 

Vi knuselsker den fede, lækre smag, som mayo tilfører til kartoffelmadden, oksetataren og dressingen. For ikke at nævne de ekstra points den kan tilføre sandwich som spread eller sprøde, gyldne fritter som dip.

 

Vi laver altid vores mayo selv og helt fra bunden. Det synes vi nemlig er bedst. 

Derfor får I her opskriften på vores allerkæreste mayonnaise, som vi ofte laver af 1,5 liter olie:

  • 0,5 dl pasteuriserede æggeblommer
  • 4-6 dl neutral olie
  • 0,5 tsk hvidvinseddike
  • ¼ tsk salt – smages efterfølgende til
  1. Pisk æggeblommer, eddike og salt grundigt i en helt ren og tør skål.
  2. Tilsæt olie lidt ad gangen under stadig piskning, indtil mayoen har den ønskede konsistens.
  3. Smag til med salt og evt. mere eddike.

 

Herfra kan man tilsætte smage efter eget ønske; persille, basilikum eller andre urter hakkes fint og røres i den færdige mayo – gerne et par dage før brug, så smagen når at trække godt.

 

Ønskes en chili mayo, kan man røre en (gerne hjemmelavet) chilipasta i den rene mayo samt evt. friskhakket chili.

 

Estragon mayo kan laves som den almindelige urte mayo ovenfor eller lidt mere kompliceret som nedenfor, hvor farve og smag virkelig sparker et bestemt sted på kroppen. Mums!

  1. Blend frisk estragon(ca. 50 gram) og spinat (ca. 100 gram) med ca. 5 dl lun, neutral olie godt, til olien begynder at ryge og få en fin grøn farve.
  2. Sigt olien gennem et viskestykke og brug denne til at erstatte den neutrale olie i opskriften på den almindelige mayonnaise.

Jo længere olien eller mayonnaisen får lov at trække, des mere smag får den. (op til fire dage)

Velbekomme!

Visninger: 356
0

Skrevet af - i Opskrifter
Fransk citrontærte

Selvom sommeren går på hæld, kan vi godt drømme os lidt tilbage til de lune dage. Nu skal vi bare ikke tænke over vores beklædning – eller mangel på samme – hvis man altså gør det. 

Det fejrer vi med denne skønne, franske citrontærte, som bare smager himmelsk af frisk sommer, selvom den også er god en småkold eftermiddag inde i varmen.

 

Bund:

  • 150g smør
  • 100g flormelis/sukker
  • 1 æg
  • 250g mel
  • 100g mandelmel (helt fint hakkede/blendede mandler er også fint)
  • 1 nip salt
  • 1 nip vaniljesukker

  1. Bland smør og sukker godt, tilsæt æg og derefter mel, mandelmel, salt og vaniljesukker og saml dejen hurtigt.
  2. Lad dejen hvile på køl i 30 minutter.
  3. Rul dejen ud, kom i en tærte form og derefter på køl i yderligere 30 minutter.
  4. Bag bunden i 15-20 minutter ved 175 grader varmluft og lad den køle af.

 

Fyld:

  • 2 citroner (saft)
  • 150g sukker
  • 3 æg
  • 125g smør

  1. Smelt smør med citronsaft.
  2. Pisk æg og sukker godt sammen og tilsæt citronsmørret forsigtigt under omrøring.
  3. Kog blandingen op i ca. 3 minutter under konstant omrøring og hæld over bunden.
  4. Lad kagen køle af og sætte sig på køl – gerne over natten.

 

Marengstopping:

  • 3 æggehvider
  • 75g sukker
  • 1 nip vanilje

  1. Pisk æggehviderne helt stive med halvdelen af sukkeret.
  2. Vend resten af sukkeret i sammen med vaniljen, kom i en sprøjtepose med tyl og ”dut” på hele kagen, så den er dækket.
  3. Grill i ovnen i ca. 2 minutter (hold godt øje!) eller brænd marengsen på anden vis, til den er let gylden på toppen.
  4. Servér straks!
Visninger: 240
0

Skrevet af - i Opskrifter
15 års jubilæum og en skøn sommerkage

I år fejrer B\lunch 15 års jubilæum - WOW!

Hvem havde troet, at denne lille biks ville blive til noget så fint og velfungerende! 

 

Vi er stolte af, hvor langt vi er kommet.

Vi er stolte af vores værdier.

Vi er stolte af vores mad, vores team og vores hverdagsglæde.

- en hverdagsglæde, I forhåbentligt kan smage i jeres kantiner.

 

Vi vil gerne fejre denne skønne sommerdag med jer og serverer derfor en af vores yndlingskager for jer!

Blondie med hindbær

Hvis nu I ikke kan få nok, får I her den skønne opskrift fra Anne au Chocolat, som virkeligt kan sit kram.

Velbekomme!

 

  • 200 gram smør
  • 200 gram hvid chokolade
  • 3 æg
  • 175 gram sukker
  • 125 gram mel
  • et nip salt
  • 100 gram mandler (valgfri)
  • 100 gram hakket, hvid chokolade
  • 150 gram hindbær
  • reven skal af 1 økologisk lime (valgfri)

 

  1. Smelt smør i en gryde og 200 gram hvid chokolade over vandbad
  2. Pisk æg, sukker, mel og salt godt sammen og vend skiftevis smeltet smør og smeltet hvid chokolade i dejen
  3. Tilsæt hakkede mandler, reven limeskal og hakket, hvid chokolade og hæld dejen i en firkantet form foret med bagepapir
  4. Tryk forsigtigt hindbær ned i dejen (eller bland frosne i som det sidste, inden dejens hældes i formen)
  5. Bag kagen ved 180 grader varmluft i 30-40 minutter

 

Kagen skal som alle andre brownies helst føles en smule ubagt og så stå på køl natten over - så er den bedst!

Visninger: 382
0

Skrevet af - i Opskrifter

I morgen har vi fri. I morgen giver konfirmationerne los. I morgen  er det rigtigt forår. Håber vi! Uanset vejret kan vi ikke komme udenom, at det i morgen er Store Bededag landet over. 

Inden vi linker til en skøn opskrift på hveder, vil vi kort fortælle, hvorfor det egentligt er helligdag i morgen.

 

Tilbage i midten af 1700-tallet indførte biskoppen af Sjælland, Hans Bagger, flere bededage, hvoraf den største var den ”ekstraordinære, almindelige bededag” den fjerde fredag efter påske, hvor al handel og arbejde blev forbudt, så man kunne bede.

 

Traditionen tro ringer kirkeklokkerne bededagen ind allerede aften før, så kroer kunne lukke ned og folk være ædru til kirken dagen efter. Ligeledes måtte bagerne derfor bage hveder, som folk selv kunne varme dagen efter.

 

Gert Sørensens Dessertbogen, vores dessert ”Bibel”, benytter følgende opskrift:

  • 1/3 liter mælk
  • 50 gram gær
  • 85 gram sukker
  • 85 gram fedtstof (smagsneutral olie, smør, margarine…)
  • 2 æg
  • 5 gram salt
  • kardemomme
  • mel
  • 1 æg til pensling

  1. Lun mælken og rør gæren ud i.
  2. Rør sukker, salt, fedtstof og kardemomme deri og tilsæt mel til den ønskede konsistens er nået.
  3. Ælt dejen godt igennem og lad den hvile i en halv times tid.
  4. Ælt den igen, form til boller og læg dem på en badeplade med bagepapir med ca. 5 cm mellemrum.
  5. Lad dem hæve til dobbelt størrelse og bag dem ved 180 grader varmluft i 10-15 minutter.
Visninger: 514
0

Skrevet af - i Opskrifter

Nogle gange har man bare brug for lidt forkælelse, der både dufter, smager og ser fantastisk hyggeligt ud. I dag er det søndag, hvilket i den grad indbyder til den slags forkælelse!

I har spurgt efter opskriften på vores cookies med M&M’s – her den!

 

Til ca. 15 cookies: 

  • 75 gram smør - smeltet
  • 50 gram sukker
  • 50 gram brun farin
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 æggeblomme
  • 75 gram mel
  • 0,5 tsk. salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 50 gram havregryn (vi bruger grovvalsede)
  • 50 gram grofthakkede nødder (vi bruger hasselnødder)
  • 100 gram M&M’s (eller andet lækkert!)

 

  1. Rør smør sammen med sukker, brun farin og vaniljesukker og tilsæt æggeblommen.
  2. Sigt mel med bagepulver og salt og rør det i dejen sammen med havregryn, nødder og M&M’s og ælt til dejen er ensartet.
  3. Rul dejen til 1 eller 2 tykke ”pølser” og lad dem hvile i en time på køl.
  4. Skær cookies af pølserne, tril dem runde og læg dem på en bageplade med bagepapir.
  5. Bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter og lad dem køle lidt af.
Visninger: 382
0

Skrevet af - i Opskrifter

De fleste af os forbinder nok polenta som en meget tyggevenlig og blød oplevelse, der hitter i Italien, men ikke fremkommer på mange menuer her oppe i Norden.

Her dufter de fleste italienske, lækre restauranter af risotto, pasta og selvfølgelig skønne pizzaer, men sjældent ses polentaen – og når den gør er det oftest ikke i denne form, som vi nu vil ”præsentere” for jer. Vi lover jer, at det er eminent!

Polentaen bevarer sin blødhed inden i, men steges sprød på ydersiden. Det fungerer som lækkert tilbehør til de fleste retter eller som en smagsfuld appetizer alene. Give it a go! - det er langt nemmere end man skulle tro.

  • Kog polentaen efter anvisningen på pakken og hæld det i et lavt fad.
  • Lad det køle helt af i køleskabet, til det er skærefast – typisk natten over.
  • Skær den samlede polenta ud i aflange stykker og steg i rigeligt olie eller smør tilsat salt og evt. krydderier på en varm pande.

Nemt, lækkert og anderledes!

Visninger: 440
0

Skrevet af - i Opskrifter
Hjemmelavet Oreo's

Foråret byder ind til videre ikke op til dans i solen på græsset – endnu. Derimod inviterer det nærmest til varme drikke, tæpper og søde forkælelser, man kan lune sig på efter en våd tur ude i både sne og regn. Om man skal grine eller græde, kan vi ikke vurdere, men vi griber i hvert fald muligheden for at varme os med hjemmebag.

Disse famøse chokoladekiks med vanilje-smørcreme er et klassisk hit blandt de yngste generationer, men det er generelt svært at finde nogen, der ikke gladelig takker ja til en Oreo-kiks. Specielt ikke disse!

Prøv at lave dem selv med denne opskrift – det er enkelt og det smager bare endnu bedre, når hele hytten dufter af hjemmebag!

Til selve kiksene skal bruges:

  • 100 gram blødt smør
  • 50 gram brun farin (eller almindeligt sukker)
  • 130 gram sukker
  • 5 gram vaniljesukker
  • 1 æg
  • 0,5 tsk. salt
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 200 gram mel
  • 40 gram god kakao

Til fyldet:

  • 75 gram blødt smør
  • 130 gram flormelis
  • 10 gram vaniljesukker
  • 4 dråber citronsaft
  • 2 spsk. mælk
  1. Pisk smør, vaniljesukker, brun farin og sukker godt sammen og pisk ægget i.
  2. Bland mel, kakao, salt og bagepulver godt, sigt det i ”det våde” og rør det godt sammen.
  3. Form små, flade kiks og bag dem ved 180 grader varmluft i ca. 12 minutter
    (man kan evt. stikke kiksene ud eller stemple dem med et cookie-stempel)
  4. Pisk alle ingredienser til fyldet sammen og læg en klat på undersiden af en afkølet kiks og læg en anden ovenpå, så de samles som en sandwich.

Hjemmelavede Oreo’s kan laves i alle størrelser og tykkelse, så man kan selv vurdere, hvor mange man vil have og om man vil lave kæmpe Oreo’s eller små hapsere.

Visninger: 391
0

Skrevet af - i Opskrifter

Uanset om man hedder Garfield eller ej, skal man lede længe for at finde nogen, der ikke er vilde med lasagne. Og findes der noget bedre end en hjemmelavet lasagne, der er kræset ekstra for? Nej, ikke i vores optik.
Lasagne bliver ofte negligeret som en småkedelig og lidt for nem hverdagsret, men hvis den laves ordentligt og tilsættes godt med kærlighedskrydderier, kan den vinde alles hjerter. I hvert fald i vores køkken.

Men hvordan bliver lasagnen endnu bedre end normalt? Svaret er simpelt, for der er ”kun” to ting at gøre – foruden at lave den på gode råvarer – nemlig at lave en ordentlig kødsauce, der får lov til at simre længe, og lave en fantastisk bechamel helt fra bunden.
Sidst nævnte giver vi vores bedste bud på lige her – og det er faktisk slet ikke så svært:

  • 1 L mælk (let eller sød!)
  • Et kvart løg
  • Salt, peber og evt. muskatnød
  • 100 gram mel
  • 2-3 spsk mel
  1. Lun mælken op til lige under kogepunktet med et kvart løg og et par peberkorn.
  2. Smelt smørret uden at give det farve og lav en opbagning ved at komme mel på og rør, til det ligner en tyk klump/grød, hvorefter det ”brændes” godt af uden at få farve, så melsmagen forsvinder.
  3. Sigt løg og peberkorn fra mælken og hæld mælken i opbagningen lidt ad gangen, mens der piskes godt, så der ikke kommer klumper i.
  4. Kog saucen godt op uden at brænde den på og smag til med salt, peber og muskatnød.
Visninger: 473
0

Skrevet af - i Opskrifter

Nu er det ved at være et stykke tid siden, vi har forsøgt at give inspiration til en nem, fantastisk lækker tre-retters menu. Så skal I have gæster, holde fødselsdagsmiddag eller bare forkæle jer selv, kommer her vores bud på en lille menu, der tænder stjerner i munden.

 

  • Butternut squash puré med ristede chorizo og hjemmelavede croutoner
    Dette er nemt og smager fantastisk godt i denne kolde vintertid – og kan laves i forvejen!
    Der skal bruges (ca.) 1-2 løg, 1 fed hvidløg, lidt chili, 1 økologisk butternut squash (andet græskar som f.eks. hokkaido er også godt!), 1 dl fløde, 25 gram smør, en håndfuld revet parmesan – evt. kan man supplere med gulerødder, sød kartoffel, almindelig kartoffel og andre rodfrugter.
    1. Snit løg og hvidløg og sautér af i lidt olie sammen med chili.
    2. Skær butternut squashen(og evt. andre rodfrugter) i mindre stykker og rist det hurtigt af, inden det hele dækkes med vand og koges mørt.
    3. Hæld det meste af vandet fra, blend det til en puré og smag til med smør, fløde, parmesan, salt og peber.
    4. Lige inden servering ristes små stykker chorizo og dryppes af for fedt, så de bliver sprøde – fordeles over puréen sammen med croutonerne.
    Brødcroutoner er super nemme at lave og holder sig et godt stykke tid i en lukket beholder: skær det ”gamle” brød i tern og fordel godt med olie og krydderier som salt, peber og oregano på dem, hvorefter de bages sprøde i ovnen eller steges på en pande.

  • Indbagt laks med feta, spinat og hvidløg og dertil bagte citron gulerødder og brød
    Til laksen skal der bruges (udover laksen – uden skind) filo- eller butterdej, frisk spinat, 3 fed hvidløg og en god håndfuld feta eller to.
    Til gulerødder skal der bruges skrællede gulerødder, citron, smør og krydderier efter eget ønske.
    1. Skær gulerødder i mindre, aflange stykker og vend dem i citron, olie og krydderier, hvorefter de bages i ovnen med citron til den ønskede konsistens opnås.
    2. Sautér spinat og hvidløg godt af og dryp væden fra.
    3. Læg laksen ovenpå dejen og fordel først spinat og derefter feta ovenpå.
    4. Luk dejen over laksen og pres alle ender godt sammen, pensl med æg og bag til dejen er godt gylden – ca. 30 minutter.
    Servér med hjemmebagt brød eller en dejlig, luftig baguette fra bageren og evt. en sauce eller kold dressing med krydderurter.

  • Pecan pie med hjemmelavet vanilje parfait eller fed creme fraiche
    Denne dessert smager af varme, hyggelige stunder – og så kan den forberedes flere dage i forvejen, så den kun skal lunes og serveres. Skønt!
    Foruden mørdej fra denne opskrift og vaniljeparfait skal der bruges brun farin, smør, sirup, æg og pekannødder.
    1. Lav isen mindst en dag i forvejen, så den er klar i fryseren.
    2. Rul mørdejen ud, læg den i tærteformen og prik huller i den med en gaffel.
    3. Smelt smør sammen med sirup og brun farin til en nærmest karamelagtig konsistens.
    4. Rør æg, lidt salt og hakkede pekannødder i og fordel oven på bunden. – dekorér med hele pekannødder på toppen.
    5. Bag den i ca. 20-35 minutter og servér med is til! (eller en fuldfed creme fraiche)
Visninger: 391
0

Skrevet af - i Opskrifter
Farseret fjerkræ

Har du en hel and tilbage fra julen eller et andet fjerkræ, der skal snart skal spises? Bliver I lige pludselig dobbelt så mange til middag end først antaget, og nu er der ikke flere hele kalkuner i supermarkedet? We got you!

Prøv med farseret fjerkræ. Her er der brugt en hel gås, men du kan sagtens bruge andre fjerkræ. Men lov dig selv at prøve dette, for det smager fantastisk!

  • 1 hel gås
  • 1 kg hakket kalv og flæsk
  • 150 gram portobellosvampe
  • 1 helt hvidløg (ca. 10 fed)
  • 1 pose frisk spinat svarende til ca. 250 gram
  • Desuden: smør og olie til stegning, 2 æg og lidt kikærtemel samt salt og peber.

Man kan sagtens bruge andet end portobellosvampe og spinat til at komme i farsen!

  1. Udben gåsen for alt undtaget lidt af vingebenet og skær de værste fedtdepoter af og gem leveren (hakkes og kommes i farsen).
  2. Rist hvidløg af i smør og olie, skær portobellosvampene i kvarte og rist dem af sammen med hvidløget – derefter sauteres spinaten af deri, til det falder sammen.
  3. Rør farsen med gåseleveren, salt, peber, æg, kikærtemel og lidt vand og vend derefter svampe, spinat og hvidløg i.
  4. Fyld gåsen med farsen ud i alle ender og bind den op, så det ligner en gås igen.
  5. Steg den i ovnen i 2-2,5 time ved 150 grader varmluft.
  6. Skroget og indmaden fra gåsen brunes af og tilsættes vand, så der kan laves en sauce og sky – og så intet går spildt!
  7. Den farserede gås serveres eksempelvis med kartofler stegt i gåsefedtet, grøn salat og en spidskålssalat med nødder og avocado.

B lunch farseret fjerkræ frokost lervering virksomhed

Visninger: 460
0

Skrevet af - i Opskrifter

Boller op og boller ned, fastelavn er mit navn, slik eller ballade – vi kender dem og lige så irriteret, som man kan blive, lige så velkendt og trygt kan det virke.

onsdagskage b-lunch frokostlevering

Krakkelerede vandbakkelser med vanilje- og hindbærcreme

Fastelavn er endnu en ”børnenes højtid” og det skal fejres med lækre fastelavnsboller.

Der findes mange forskellige typer af fastelavnsboller og vi serverede endda en slags for jer til jeres frokost som onsdagskage. Det er altså ikke helt tosset!.

Nogle af de mest kendte fastelavnsboller er de gammeldags gærdejsboller med indbagt vaniljecreme eller syltetøj, wienerbrødsboller med enten bagt creme og syltetøj eller vaniljeprikket flødecreme, vandbakkelser med forskellige flødecremer, de svenske ”semlor” med remonce og flødeskum og de lidt nyere choux au craquelin, som er krakkelerede vandbakkelser med sprødt låg og fyldt med flødecreme.

kage frokostlevering virksomhed b-lunch

Gammeldags fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme

Det er lidt en videnskab at navigerer rundt i og de fleste bagerier udbyder ”kun” de førstnævnte og wienerbrødsbollerne.

Derfor får I vores bud på hjemmelavede fastelavnsboller – de krakkelerede vandbakkelser ca. 10 stk.:

Vandbakkelselsdejen er fra Gert Sørensens ”Le Pâtissier Moderne”.

  • 1,25 dl vand
  • 65 gram smør
  • et godt nip salt
  • 65 gram mel
  • 2 æg

Til det sprøde lag (behøves ikke, hvis man bare ønsker almindelige vandbakkelser)

  • 50 gram koldt smør
  • 50 gram sukker
  • 50 gram mel
  1. Bring vand, smør og salt i kog i en gryde til smørret er smeltet og tilsæt melet under omrøring, så dejen samler sig og ristes af.
  2. Tag gryden af varmen og lad det køle lidt af, inden æggen røres grundigt i ét af gangen.
  3. Ælt hurtigt smør, sukker og mel sammen, rul ud(nemmest mellem bagepapir) og stik/skær ud i passende størrelser.
  4. Sprøjt mindre ”klumper” på en bageplade med bagepapir og læg kiksen ovenpå hver enkel.
  5. Bag dem i en 175 graders varm ovn – ikke varmluft – i ca. 40 minutter til de er gyldne. Uden at åbne ovnen før tid, da de ellers falder sammen!
  6. Lad det køle helt af, skær dem igennem og fyld med creme.

Til cremen har vi i denne version valgt følgende, men det er kun fantasien, der sætter grænser:

  • Kog frosne hindbær op med sukker og vanilje og lad det køle helt af.
  • Pisk flødeskum og vind hindbærmassen i.
  • 1-2 æggeblommer
  • 30 gram sukker
  • 10 gram Maizena
  • 1 dl mælk
  • Vanilje
  1. Det hele koges op under grundig omrøring, køles af (gerne natten over i køleskabet) og piskes derefter op og tilsættes flødeskum i en ønsket mængde.
Visninger: 568
0

Skrevet af - i Opskrifter

Er I også træt at færdigkøbte tomatsaucer? For hvor svært kan det egentligt være? Men så kommer tankerne på, at det jo tager lidt tid, for det skal også nå at koge lidt og hvis der så bliver lavet for meget, skal man jo spise det resten af ugen!

I sommers gik turen blandt andet til Torino i Italien, hvor Marco Bassos italienske svigerinde stod klar med en redning. Her med både tips, tricks og kærlighed til tomatsaucen.

Med hjem fra Italien blev der bragt 2 kg solmodne tomater fra den italienske have. Foruden flere kilo parmesan og skinke vel at mærke.

b-lunch-frokost-tomatsauce-hjemmelavet

Men hvad gør man så, når de ellers flotte og smagfulde tomater bliver lidt kedelige? Tomatsauce!

Men kan det holde sig i længere tid eller skal vi spise det hele af en gang? Det kan holde sig op til et år, hvis man følger fremgangsmåden nedenfor. I kommer ikke til at fortryde det!

  • 1 kg tomater
  • 1 løg
  • 1-2 fed hvid løg
  • 1 alm. chili
  • Olie til stegning
  1. Først skal tomaterne flås: skær et lille snit i skindet, læg dem i kogende vand og herefter i iskoldt vand, hvorefter skindet kan pilles af.
  2. Snit løg, hvidløg og chili fint og sautér det i olie uden at give det farve.
  3. Mas de flåede tomater i og lad det småsimre en times tid, til det begynder at tykne.
  4. Smag til med salt og peber og stavblend evt. saucen.
  5. Kom den varme tomatsauce i helt nyvaskede/skoldede glas med tæt låg og kom de lukkede glas med tomatsauce i en gryde, hvor de dækkes helt med vand, og kog dem i ca. 45 minutter.
  6. Lad dem køle af og opbevar dem et køligt sted – her holder de op til et år!
    (Hvis man vælger ikke at koge glassene, holder tomatsaucen i en uges tid i køleskabet)

Man kan selvfølgelig free-style med både oregano, laurbærblade, timian, basilikum osv., men husk på, at italienerne holder det helt simpelt!

Servér tomatsaucen sammen med frisk pasta eller på hjemmelavet pizza – den er næsten for god til at bruge i sammenkogte retter og lasagne!

Visninger: 362
0

Arkiv

Vidste du at...

B\LUNCH har respekt for gode
råvarer og vil behandle og tilberede dem,
så de ender som en kulinarisk oplevelse.
Vi ser en stor ære i at lave tingene fra bunden.